Skydd mot vildsvin och vildsvinsskador

För att kunna skydda sig och sin tomt mot vildsvinsskador är det bra att ha lite mer kunskap om vildsvinens beteende.
Vildsvin kan inte bara ställa till stora problem på åkersmarker och orsakar inte bara massiva skador på landsbygden. Vildsvin vågar sig alltmer fram i stadsområden och gräver efter mat i trädgårdar, bökar upp golfbanor och parker. Vart du än tittar finns rubriker om vildsvinsskador.
På jakt efter larver, maskar och rötter rensar dessa svartpälsade varelser hela flygfält, åkrar och betesmarker och rotar igenom soptunnor i bostadsområden.

De senaste åren verkar vildsvinsstammen ha ökat ganska markant i antal och många klagar på förstörda gräsmattor, uppbökade trädgårdar, tomter, där vildsvin härjar, berättar om ödelagda odlingar och grönsaksland. Att minska antalet vildsvin har nu blivit en viktig fråga för många, inte bara enskilda individer som kanske bor på landsbygden nära skogen. Trots ändringar i jaktlagar och trots mångfacetterade projekt som syftar till att hålla djurens antal kontroll ökar antalet.

Skrämma eller stängsla – så håller du vildsvinen borta

Jakt kunde vara en lösning, men även bra stängsling är ett effektivt skydd. Det är en relativt enkel lösning med enkla medel för att undvika vildsvinsskador, bygga ett elstaket mot vildsvin. Det finns även specifika ljudskrämmor med ultraljud som kan vara effektiva för att skrämma bort djur som vildsvin.
Vi tipsar om elstängsel mot vildsvin som lösningsförslag på hur ett effektivt skydd för vildsvin kunde se ut. Dessutom är det inte särskilt svårt att montera vildvsinsstängsel.

Skydda trädgården mot vildsvin

För att skydda trädgården och tomten är elstaket ett väldigt bra alternativ. Tomten behöver inte överlämnas till vildsvinen. Ett korrekt monterat elektriskt staket ger ett tillförlitligt skydd.

Elstängsel mot vildsvin

Elstängsel är enkla att sätta upp och relativt prisvärda, samtidigt som de passar både små och stora tomter. När vildsvinen berör elstängslet får de en elektrisk stöt. Denna stöt är inte farlig men är väldigt obehaglig och innebär att de kommer att hålla avstånd från det inhägnade området i framtide, eftersom denna skrämmande upplevelse kommer att finnas kvar i minnet. Och om det inte var häftigt nog första gången så blir det säkert så andra eller tredje gången.
Annars är det bara rejäla stängselprodukter som behövs för att säkerställa att det verkligen blir en pålitlig barriär som håller borta vildsvinen.
Vildsvin kan ju vara ganska starka och tuffa varelser. Elstängslet måste därför ge rätt kraftiga elstötar så att det blir avskräckande även för mer okänsliga djur som just vildsvin. Bäst om staketet är utformat som en välsynlig barriär också. Det är viktigt att första kontakten med stängslet är så häftigt så att de lär sig med en gång och håller sig borta framöver.

Vildsvinsstängsel

Bra stolpar för ett stadigt staket är en utav stängselkonstruktionens grundpelare. Placera gärna massiva trästolpar i hörn, vid grindar eller stängselöppningar och alla ställen där högre dragkafter verkar. Fäst isolatorerna i stolparna som ska hålla eltrådarna i tre höjder. Höjden på vildsvinsstängsel då? Du bör planera för trådrader med höjder på cirka 20 cm, 45 cm och 70 cm från marken så att stora vildsvin, men även kultingar, inte kan smita under staketet. Det går jättebra att använda lättare stolpar som plastolp eller fiberstolp som mellanstolp mellan de kraftigare staketstolparna för att hålla de spänningsförande trådarna isolerade från marken och välutsträckta hela vägen.
Ett kraftigt stängelsaggregat, en bra jordning och lämpliga tillbehör är lika oundvikliga för att kunna sätta upp ett välfungerande elstängsel för vildsvin.
Vildsvin har inte så bra syn. Därför rekommenderas att använda välsynligt stängselmaterial, eltråd, stängselrep eller elband som syns tydligt. Studier har visat att kontraster svart/vitt är lättast för dem att se.
I vårt sortiment hittar du både svart-vit eltråd, blå eltråd samt vitt och blått elband.

Mer fakta om vildsvin hittar du här https://www.lantkompaniet.se/info/radgivare/fakta-om-vildsvin

Sugen på mer information om just vildsvinsstängsel, stängselmontering och stängselutrustning som är lämpliga för ett effektivt skydd mot vildsvin, klicka dig fram här: https://www.lantkompaniet.se/info/radgivare/vildsvinsstangsel-elstangsel-mot-vildsvin

Utöver det tipsar vi gärna om våra färdiga vildsvinspaket
https://www.lantkompaniet.se/djurart/vildsvin/kompletta-elstaengselpaket.html

Vi plockar gärna ihop skräddarsydda stängsellösningar, ger tips och råd.

Hör gärna av dig till oss om du har frågor eller funderingar:

Mejl: shop@lantkompaniet.se
Telefon: 08-420 027 89 (mån - fre | kl 9 - 17)
Varmt välkommen!