Hönsstängsel- Inhägnad för höns, ankor, gäss och övriga fjäderfän

Höns och gäss samt övriga fjäderfän räknas till de svårhägnade djuren - inte för att de är så pass rymningsbenägna utan p.g.a. deras fjädrar som har bra isolerande effekt och gör de rätt så okänsliga mot elstötar. Därför borde elstängslet vara bra utrustat med en kraftfull strömapparat som levererar tillräckligt stark ström så att strömpulserna känns obehagliga och skrämmande för de fjäderbeklädda djuren. Elaggregatets utgående spänning och pulsenergin borde vara ganska starka.

För hönsstängsel och inhägnader med elstängselnät rekommenderas nätanslutna stängselaggregat med lämplig effekt - förresten, stängslet stängslar ju inte bara in ens egna djur utan stänger ute objudna djur som rävar osv. Går det inte att ha ett nätdrivet elstängselaggregat som driftkälla så rekommenderas ta ett batteriaggregat istället, men det ska i så fall drivas av ett 12 volts batteri eller ett väldigt starkt 9 volts batteriaggregat.


Hönsstängsel höjd - hönsnät höjd

Minst 4 trådhöjder med ett avstånd på ca. 20 cm, 40 cm, 60 cm och 80 cm från marken borde man sätta upp. Stängselnät rekommenderas ha en höjd på ca 112cm.

Vill man sätta upp ett vanligt flertrådigt stängsel istället för stängselnät så behövs mellan 4 - 5 trådhöjder med kortare avstånd från varandra och marken, lägst ca 20 cm och högst ca 85 cm över marken. Stolpar finns det olika sorters att välja bland, plaststolpar, fiberstolpar, metallstolpar eller trästolpar. Lämpliga eltrådar i olika längder, färger och utföranden finns i vårt breda sortiment. Bra ledningsförmåga borde trådarna utmärkas av och helst ha flera rostfria ledare eller kopparledare intvinnade i plasttråden.
S
ätter man upp stängselnät, t ex ett hönsnät med 50 m längd och en höjd på 112cm så kräver denna inhägnad ett ganska starkt stängselaggregat som klarar leverera strömmen till stängselnätets alla ledande trådar som i totallängden kanske blir rätt så långa, just när det handlar om en större hönshage med flera sammankopplade elstängselnät. Förresten, det är enkelt att koppla samman hönsnät precis som fårnät och övriga, vi rekommenderar stängelnät utav serien farmNET.

Samtliga hönsnät, strömförande och ej strömförande hittar du här: » Hönsnät

Stolpar till hönsstaket

Plaststolpar är lätthanterliga, snabbt nedsatta och försedda med inbyggda islolatorer - kort sagt- de är kanske de mest användbara och lämpliga stolparna till hönsstängsel eller tillfälliga hagar, väldigt smidigt att använda i a f.  Plaststolpar till elstängsel finns i olika färger, olika längder, enkel- eller dubbelspetsade, t ex 104 cm långa till hönsstängsel.

Eltråd till hönshagen

Eltråd till hönsstängsel borde väljas efter stängsellängd och hagens terräng. För kortare eller mellanlånga stängsellängder på ca 200 m längd, går det bra att ha en enklare, typ standard eltråd till hönsstängsel. Vid längre stängsellängder rekommenderas välja en kvalitativt högvärdigare eltråd med bra ledningsförmåga, tåliga, rostfria material. Från en längd av ca 400 m borde eltråd med både rostfria och ledare av koppar användas. Samtliga stängseldelar skulle vara rätt så bra eftersom ett starkt elaggregat inte kan sköta jobbet bra om eltråden är dålig.

Elstängselaggregat till hönsstängsel

Nätaggregat. Elstängselaggregat 230 V nätanslutning

Ett bra stängselaggregat till vanliga hönsstängsel är t ex  Delta 5, VOSS.farming, se artnr. 43820 » Stängselaggregat hönsstängsel Delta 5

För stora hagar med uppväxande vegetation kan denna strömapparat varmt rekommenderas: NVi 9000 VOSS.farming, se artnr. 44869  » Nätaggregat elstängsel NVi 9000 höns

Batteriaggregat

Batteridrivet stängselaggregat 12 V:
Ett lämpligt batteriaggregat är t ex  Batteriaggregat AVi 7000 44865 eller det ännu starkare AVi 8000. Eller elaggregat Green Energy (12 volt batteriaggregat), finns även som solcellspaket, se artnr. 43662.

Strömpapparat 9 V- batterdrift:
Mindre elstängsel kan gott drivas med ett 9 volst stängselaggregat (9 volt torrbatteri), se t ex stängselaggregat Extra Power. Ännu bättre är det här batteriaggregatet ( 9 V/12 V): BV 2600 (inkl. batteri)., se artnr. 42021. Anslutning av stängselnät till 9volts drivet elaggregat rekommenderas dock inte.

Jordning

Bra jordning av stängselaggregatet är ett måste för elstänglets felfria funktion. Antalet jordspett riktar sig efter joule-talet (utgående pulsenergi). Ett spett per joule kan sägas. Mer info, se rådgivarsidan » Jordning elstängsel

Mätinstrument

Elstängsel ska regelbundet kontrolleras och det finns diverse stängseltestare och voltmätare för att göra det. Ett enkelt mätinstrument för att hålla koll på stängselspänningen är t ex stängselprovare 8-steg, se artnr. 44700

En utav de absolut bästa produkterna inom stängseltestare är iFence Inspektor. Den visar även riktningen där felet finns så att det är lättare och snabbare att både hitta och åtgärda felet i stängslet. Någon som har sysslat med stängselfel och störningar kanske vet att det kan ta hur länge som helst innan man har hittat stället där felet orsakats.

Stängselbrytare är också ett användbart hjälpmedel, t ex när stängslet består av flera sektioner eller vid underhåll och lagning av stängslet.

Stängselbrytare

Bra produkt för att snabbt och enkelt kunna koppla bort strömmen från stängslet. Man slipper springa fram och tillbaka mellan stängsel och aggregat; se artnr.44731

Åskledare, åskskydd

Vid användning av nätanslutna stängselaggregat ska åskskydd installeras mellan aggregat och stängselanläggningen. Många försäkringar kräver också installation av åskskydd.  Se t ex artnr. .44732 åskledare till elstängsel. Slår blixten ner i lestängslet så förhindrar åskledaren att stängselaggregatet förstörs och därmed förebygger den också skador ett trasigt strömaggregat kunde leda till. Mer info om åskskydd och åskledare till elstängsel se  » Åskledare, åskskydd elstängsel

Varningsskylt elstängsel

Märkning av elstängselanläggningar. Elstängsel ska märkas upp med gul varningsskylt.

Enligt lag ska elstängsel som finns längs med allmänna vägar och gångstigar märkas med varningsskyltar som markerar tydligt att det handlar om ett strömförande stängsel. Varningsskyltar ska fästas välsynligt på elstängslet med ca. 100 m mellanrum. Den internationella varningsskylten för elstängsel vi säljer varnar för elstängslet på många språk och även bilden informerar tydligt om en elektrisk stöt. Människor som talar olika språk kan på detta sätt snabbt identifiera vilken typ av stängsel det handlar om. "Warning electric fence" - "Warning elektriskt stängsel".

Sätt upp varningsskyltar välsynligt på allmänna platser, vägar, stigar så att alla snabbt uppfattar att stängslet är elektriskt och strömförande.

Sammanfattningsvis:

Skyldighet för skyltning: Driver man ett elstängsel ska sättas upp varningsskyltar så att stängslet tydligen är märkt som "elstängsel". Var 100:e meter utefter allmän väg ska varningsskyltar placeras på stängslet och om det finns grindar, på båda sidor av grinden.

 

»Till varningsskylt