Skydda tamdjur mot vargen och rovdjur

Skydda tamdjur mot vargen och rovdjur

Han hade varit borta ett tag, men har dykt upp igen sedan flera decennier tillbaka.
Ja, han syns kanske då och då: Vargen!

Naturvårdare är stolta över att vargar återigen har blivit en del av naturen och vårat naturliga ekosystem, men många människor är rädda för vilda rovdjur. Bilden av den "farliga vargen" verkar vara djupt inbäddad i människors medvetande på grund av de många sagorna, talesätten och fantasierna kring djur och odjur. För att få ett slut på dessa farhågor behövs visserligen en del förklaringar och upplysningar. Många jägare, bönder, hobby- och kommersiella djurägare har blivit oroliga. De anser sig själva och sina tamdjur enormt utsatta av den ökande spridningen av vargar. Och dessa farhågor är inte helt ogrundade.

Bytesdjur

Får och andra klövdjur är lätta byten för vargar. Ändå är det nog möjligt att människan och vargen lever sida vid sida utan konflikt. Det borde faktiskt vara möjligt bl.a. genom att skydda tamdjuren på bästa möjliga sätt mot varg- eller rovdjursangrepp!

Bekymmer med vargar

Bekymmer och problem med vargar uppstår mest i samband med jakt och djurhållning resp. inhägnad av tamdjur och bete. Andra konflikter kan uppstå i samband med sjuka vargar eller vargar som matas av människor.

Många jägare verkar se vargen som en direkt konkurrent

Eftersom vargar främst lever på klövdjur anser jägare kanske att deras jakt är hotad. Dessa farhågor har hittills inte visat sig vara fallet. Trots att förekomsten av vargar ökar har minskningar av jaktresultat inte upptäckts, men detta är något som möjligen kan förändras i framtiden. Den ökade närvaron av vargar innebär att klövdjuren kommer att anpassa sin sociala struktur, sitt tidsbaserade och rumsliga beteende som svar på vargens ständiga närvaro. Som en konsekvens måste jägare kanske också lära och tillägna sig nya jaktstrategier. Om, och i vilken utsträckning jaktbestånden kommer att minska under de följande åren återstår att se.

Men det är inte bara jägare som är oroliga för djuren.

I synnerhet är det djurägare som håller tam- och nyttodjur såsom får, getter och inhägnad vilt, som fruktar att deras djur kan bli offer för vargangrepp. Även om dessa klövdjur spelar en underordnad roll i en vargs meny, så finns det en del incidenter där tamdjur dödats. Anledningen till detta är att vargar föredrar att jaga djur som är lättare att fånga; det är de lätta byten vargen är ute efter. Särskilt får och getter är lätta bytesdjur för vargar p.g.a. deras mindre storlek och oförmåga att försvara sig eller snabbt kunna springa iväg.

Följande åtgärder finns för att kunna skydda tamdjur:

Dessa åtgärder rekommenderas i alla områden där vargar finns och de hjälper till att minimera eventuella skador orsakade av varg- eller rovdjursangrepp.

Angrepp mot människor fruktas ofta men är faktiskt extremt osannolikt!

Människor anses inte vara bytesdjur för vargar. Vargar har förmågan att känna lukten av spår från människor på långt avstånd och kommer således att undvika dessa områden. Konflikter förekommer mestadels med sjuka vargar, hybrider eller vargar som matas av människor.

Däremot kan djur med rabies ofta reagera oförutsägbart och kan vara mycket farliga för människor. Men eftersom denna sjukdom praktiskt taget har försvunnit från centrala och västra Europa är risken för att stöta på en varg med rabies mycket låg. Intensiv övervakning av vargar och rabieskontroller gör att situationen är under kontroll!

Det kan även förekomma att varg och tamdjur parar sig under vissa tilfällen. Det kan hända att varg och tamdjur blir kompisar, goda vänner och mer än så. På så vis föds hybrider som under inga omständigheter bör behandlas som tamdjur, på grund av de vilda varggenerna kan dessa blandraser inte uppfostras som vanliga husdjur. Det finns alltid risk att de agerar ganska aggressivt mot sina ägare. Av skäl för artskydd bör parning mellan hundar och vargar undvikas helt!

Vem är rädd för...vem

Problematiskt kan det bli, när vargar inte längre är rädda för människor. Då är det i de allra flesta fall människans fel! Genom att lämna skräp kringliggande, hålla boskap och tamdjur utan skydd nära bebyggelse och orter där människor bor, eller genom att medvetet mata vargar, kommer djuren att förlora sin naturliga motvilja och sin ytterst reserverad hållning mot människor. De lär sig snabbt att uppskatta fördelarna med att vara nära människor, och i vissa fall kan det därför uppstå allvarliga ”vargproblem” eller ”problemvargar”. Dessa kan utgöra en fara för människor på grund av deras bristande rädsla och ständigt matbegär. Av dessa skäl är det viktigt att se till att mat inte görs tillgängligt för vargar i områden där de finns eller brukar ströva omkring.

Lösningsförslag

Elstängsel

Jordbrukare och bönder i Italien och Spanien som har erfarenhet av att hantera vargar visar oss hur det är möjligt att hålla boskap och tamdjur i områden där vargar finns. Med olika skyddsåtgärder blir det nästan omöjligt för vargen att kunna närma sig tamdjuren. Sådana effektiva åtgärder kan naturligtvis också vidtas i andra länder för att minska risken för vargangrepp till ett minimum.

Det är viktigt att det blir riktigt svårt eller rentav omöjligt att vargen får möjlighet att komma nära får, getter, inhägnad vilt osv.

Djur som hålls inhägnade och skyddade med elstängsel och som dessutom hålls inomhus under natten, kanske även skyddade med vallhund eller brukshund, är inga lättfångade byten för vargen och därför blir de rätt så ointressanta för just vargen.

Vallhundar

En mycket gammal men ändå effektiv skyddsåtgärd är användningen av s. k. vall- eller brukshundar. Vallhundarnas främsta uppgift är att skydda tamdjuren för rovdjurssangrepp. För att vänja vallhundar och tamdjuren vid varandra får de träffas när hunden fortfarande är en liten valp. På så sätt blir umgänget och samvaron av vallhund och boskap mycket förtroligt och normalt, relationen blir starkare och starkare med åren.

Vallhundar växer upp ihop med tamdjuren och ser dem som sina syskon, men det krävs många års träning för att säkerställa att vallhunden kan ge skyddet djuren behöver. Det tar minst 1,5 till 2 års träning innan herden kan lämna vallhunden för att vakta boskap.

Ett optimalt skydd kräver två hundar per flock eller besättning . Om besättningen är väldigt stor eller hagen resp. betesmarken mycket vidsträckt kan ytterligare vallhundar behövas för bästa möjliga skyddet. Vallhundar kräver visserligen mycket tid och kostnad, men de är faktiskt mycket kapabla att skydda tamdjuren på ett bra sätt. Särskilt välutbildade vallhundar kan vakta och försvara besättningen inte bara mot vargar utan också mot vildsvin, övriga hundar och människor.

För optimalt skydd rekommenderas faktiskt en kombination av vallhund och elstängsel just i Europa.

Speciella vallhundar från uppfödare i Schweiz och Frankrike används redan i vissa områden i tyska delstater som Brandenburg och Sachsen.

Inomhus under natten

Om det inte finns något lämpligt staket för att skydda boskapen bör djuren hållas säkert inomhus under natten, eftersom vargar för det mesta går ut på jakt efter byte under just natten. Långvarigt skydd kan dock endast tillhandahållas genom att installera ett elstängsel.

Skydd för inhägnad vilt

Vridknutsstängsel och galvade stängselnät, viltstängsel eller vridknutsnät utan el används ofta för inhägnad av vilt. För att säkerställa att vridknutsstängslet verkligen håller vargarna borta måste det ha en höjd på minst 1,2 m och måste ha ett säkert skydd mot grävning så att vargen inte kan gräva sig under för att ta sig in i hagen. Det rekommenderas att gräva ned det strömlösa staketet minst 30 cm djupt i marken. Alternativt kan en remsa av vävd tråd som är minst 1 m bred läggas framför staketet. Detta ska vara säkert sammankopplat med det befintliga staketet och ska förankras säkert i marken med hjälp av lämpliga markpinnar. Det är lättare att skapa ett slags grävningsskydd med en välsträckt eltråd, som sätts upp ca. 20 cm över marken. Mer detaljerad information för att sätta upp ett rovdjursavvisande elstängsel, speciellt som skydd för vargar, finns under rubriken Varg, Kompletta elstängselpaket.

Elektriskt vargsstängsel, elstängsel mot rovdjur, skydd för vargen

Elstängsel är ett effektivt, enkelt och kostnadseffektivt sätt att skydda får, getter och övrig boskap mot rovdjurs- eller vargangrepp. När vargen rör vid det elektriska staketet får den en elektrisk stöt, denna stöt är inte farlig men är mycket obehaglig och innebär att rovdjuret kommer att hålla avstånd från det inhägnade området i framtiden.

Alla experter är överens: Djur som är inhägnade med ett effektivt elstängsel får ett optimalt skydd mot vargar! Det är säkert.

Det finns några saker att tänka på innan man väljer elstängselutrustning för att sätta ihop ett effektivt och välfungerande elstaket mot varg för att få ut bästa möjliga effekt. Ämnet ”skydda tamdjur för vargangrepp” är fortfarande aktuellt och vi kan lämna tips och rådgivning om stängselbygge och montering av ett rovdjursavvisande elstängsel.

Vi plockar gärna ihop skräddarsydda stängsellösningar, ger tips och råd.

Hör gärna av dig till oss om du har frågor eller funderingar:

E-post: shop@lantkompaniet.se
Telefon: 08-420 027 89 (mån - fre | kl 9 - 17)

Varmt välkommen!

Vi reserverar oss för fel.