Eltråd, Elrep & Elband

Eltråd, Elrep & Elband

 • Vi erbjuder många sorters ledande material till elstängsel. Välj rätt eltråd för just ditt elstängsel
 • Polytråd, eltråd, elband, elrep är flexibla, lätta och enkla att installera.
 • Järntråd är särskilt hållbar och bjuder på den bästa ledningsförmågan – perfekt för permanenta elstängsel
 • Finns frågor? Vår kunniga personal hjälper gärna till. Ring eller mejla oss!

Produkter

Produktguide: Eltråd, Elband, Elrep & Ståltråd, galvad stängseltråd och rostfri vajer - Elektriska ledare till elstängsel

En nödvändig komponent i ett elstängselsystem är de elekriska ledare som eltråd, elstängselband, elrep och ståltråd eller vajer. De leder strömmen genom hela elstängslet och de måste vara bra så att elstängslet verkligen är spänningsförande, skyddar och ger effekt. Används dåliga ledare så hjälper inte ens det starkaste elstängselaggregatet. I fråga om ledare så är det alltid bra att tänka lite mer långsiktigt och tänka kvalitet. Det sparar pengar, tid och nerver! Det finns olika ledande material i diverse utföranden, färger och längder, med bättre eller sämre ledningsförmåga. Vad ska man välja då? Det beror på inhägnad och vilka djur det handlar om. Det kan vara lite knepigt att välja precis det rätta och det mest konstnadseffektiva eftersom det finns en hel rad eltråd, elband, elrep och ståltråd till elstängsel. Vi hjälper gärna till att ge information, råd och tips för att underlätta valet.

Ledande material - elektriska ledare i elstängslet

Samtliga elstängsel baserar på samma konstruktion och samma komponenter, men visst kan det finnas avvikelser beroende på omgivningen, marken, djurslag. För ett välfungerande elstängsel behövs för det första stängselstolpar. Stolparna markerar inhägnadens yta och begränsning och stolparna är nödvändiga för de lelektriska ledare som ska fästas i just stängselstolparna. Stolpar och eltrådar är de mest synliga fysiska delarna av stängslet. De utgör en fysiskt barriär och formar elstängslets baskonstruktion. Vilka stängselstolpar du väljer spelar egentligen ingen roll, men det är viktigt att välja passande ledare så att de kan fästas med lämpliga isolatorer i stolparna. Elstängslet behöver förses med ström för att kunna fungera och ge stötar vid beröring. De elektriska impulserna i ett elstängsel kommer från elstängselaggregatet, andra väsentliga komponenten som behövs för att sätta upp ett elstängsel. Elstängseaggregatet är liksom hela elstänglets hjärta. Det får elstängslet att pulsera. Elstängseaggregat finns också i många utföranden och för olika djurslag och stängsellängder och kan antingen kopplas in i vanligt vägguttag (230V) eller drivs med 12V eller 9V batteri. Utöver det finns väldigt avancerade, miljövänliga och mycket kostnadseffektiva solcellsaggregat eller elstängselaggregat som enkelt kan uppgraderas med solcellspanel för att utnyttja solenergin, sparar kostnader samt slippa det eviga batteriladdandet. Elstängselaggregatet är elstängslets energi- och spänningskälla. De elektriska ledarna är kopplade till elstängselaggregatet genom matarkabel eller anslutningskabel och utan dem skulle ingenting fungera, elstängslet vore förutom den fysiska barriären inget elektrifierat hinder och därför inte oöverkomligt. Det är det ledande materialet djur kommer i kontakt med och som avskräcker just därför att ledarna är spänningsförande.

Alla ledare, eltråd, elband, elband och järntråd eller ståltråd spänns upp mellan stängselstolparna i vågräta höjder. Med hjälp av isolatorer fästs de elektriska ledarna i stolparna och därmed har vi kommit till den fjärde, viktiga komponenten för ett välfungerande elstängselsystem: Isolatorer. Isolatorerna väljs efter ledarnas material och tjocklek, efter funktion och placering. Det finns skräddarsydda isolatorer för eltråd, elband elrep eller järntråd. Det finns många olika varianter av isolatorer till elstängsel. Isolatorer för eltråd, bandisolatorer, trådisolatorer, isolatorer för elrep, ringisolatorer, distansisolator, grindankare m.m. Beroende på det ledande materialet väljs passande och lämpliga isolatorer till elstängsel. För ett välfungerande elstängsel behövs alltså stängselstolpar, elstängselaggregat och ledare men utan skarvning, kontaktklämmor, hållare och anslutningar är varenda utav dessa essentiella komponenter helt värdelös för stängslet. Det ena fungerar inte utan det andra. Därför rekommenderas att noga och grundligt plocka ihop alla delar till elstängslet och kolla noggrant om delarnas egenskaper och material matchar varandra eller inte.

Vilka elektriska ledare till elstängsel finns det egentligen? Hur skiljer sig ledare med hög ledningsförmåga från enklare utföranden? Vad utmärks riktigt bra ledare av?

Välja rätt är inte lätt: Lämpliga ledare till elstängsel

I kategorien med ledande material till elstängsel finns fyra typer av elektriska ledare i resp. underkategori:

 • Elstängselband
 • Eltråd
 • Elrep
 • Järntråd /Ståltråd

Nuförtiden ser man allt oftare elstängselband. Det kanske är den mest populära ledaren till hästhagen och elstängsel för häst numera. Men lika bra är eltråd och elrep, som också brukar användas till just häststängsel, men även vid inhägnader för nötkreatur, grisar, får mm. Järntråd är liksom oförstörbar och lämpar sig bäst till permanenta elstängsel för större, robustare djur som t.ex. nöt och boskap. Eltråd, elrep och elband utmärks av olika egenskaper och livslängder och passar bra till alla slags tillfälliga och permanenta elstängselsystem och hagar.

Elband finns med en bredd mellan 7 - 70 mm och används mest för stora, permanenta inhägnader. Vill du sätta upp elstängsel till häst eller nöt och handlar det om en mycket lång stängsellängd som behöver förses ordentligt med spänning så är elstängselband den perfekta ledaren till denna typ av elstängsel. Här kan du också välja om du vill ha lite lägre effekt och lägre ledningsförmåga; det finns elband lämpat för elstängsel upp till 500 m. Vill du ta något band med bättre ledningsförmåga som klarar starkare spänning vid medellånga stängsellängder upp till 10.000 m, visst, det finns också. Sedan finns det naturligtvis proffsiga elstängselband med mycket hög ledningsförmåga som klarar stängsellängder upp till 22.000 m för stora betesmarker och härliga vidutsträckta hagar. Klart att det går att hägna nästan alla djurslag med elstängselband eller att säkert och effektivt stänga ute främmande djur. Elstängselband med hög ledningsförmåga håller också mycket bra kvalitet i övrigt, de är mycket slitstarka och draghållfasta. I själva bandet finns trådar som leder strömmen. Det säkerställer oavbrutet strömflöde, jämt och tillförlitligt. Elstängselbandet har en bredare kontaktyta och ger därför bra effekt och säkerhet. Vid enklare stängsel räcker det med smalare band som finns i flera färger. Alla som uppskattar välsynliga stängselband borde ta vitt elband med röda kanter. Men elband syns egentligen alltid mycket gott, färgat eller inte. Bra synbarhet är bättre för djuren också eftersom då ser de elstängslet på långt håll och vet vad som väntar, att det finns ett stopp där borta. I vårt breda sortiment finns även grönt elstängselband, brunt och band i brokigare färger.

Eltråd i metall eller även kallad för järn- eller ståltråd skiljer sig från de andra ledare genom materialet. Eltråd i metall består endast av just metall, det finns inga plasttrådar som det är fallet på elrep, elband eller vanlig, enkel eltråd med plast i olika färger. Eltråd i metall är gjord av olika metaller, t.ex. aluminium, koppar eller Niro (rostfritt stål). Dessa ledare rekommenderas för mindre, mobila inhägnader. Massivare järntrådar eller ståltrådar är bra lämpade för större, permanenta hagar och längre stängsellängder. Järntråd eller ståltråd är mycket slitstark och utmärks av hög ledningsförmåga.

Elstängselrep och vanlig elstängseltråd är gjorda av plast- och metalltrådar. Denna sorts ledare är perfekt för flyttbara elstängsel därför att de är mycket flexibla. Båda dessa elektriska ledare till elstängsel är lättmonterade och kan enkelt plockas ned. Dessutom är det lätt att kombinera dessa ledare med en massa olika sorters isolatorer eftersom det finns många som passar. HPC eltråd till elstängsel är vanligtvis ca. 3 mm i diameter eller t.o.m. mindre. Elstängselrep till elstängsel är tjockare än vanlig eltråd med en tjocklek mellan 3 - 8 mm i diameter. Eltråd av stål är tunnast.

Inte bara materialet HPC utan även materialet TriCond används för elband, eltråd och elrep och utmärks av mycket bra ledningsförmåga även det, resistansen är t.o.m. lägre än den av rostfritt stål. Ledarnas materialgegenskaper är mycket avancerade och bjuder på både lågt motstånd, hög ledningsförmåga och lång livslängd.

I siffror:

 • 5 års garanti³  på UV- beständighet
 • minimal diameter på 0,40 mm som "TriCOND ledare" utmärks av ger en mycket bra ledningsförmåga som är 7 ggr högre än vanligt.
 • Kvalitet och lång livslängd är materialets främsta kännetecken; ledare med TriCOND uppfyller högsta krav.

Facit

Det finns minst lika många sorters ledande material i form av elstängselband, eltråd, elrep, järntråd och ståltråd resp. vajer till elstängsel som det finns olika stängselstolpar, elstängselaggregat och isolatorer. Ett brett utbud av elstängsel och stängselprodukter möjliggör ett bra urval och bästa möjligheter att plocka ihop de mest lämpliga komponenterna för just sitt elstängsel. Det är alltid bra att skaffa sig lite kunskap innan köpet när det gäller material, hållbarhet, produktegenskaper, kostnader osv. Bra att tänka mer långsiktigt för att välja den mest kostnadseffektiva stängsellösningen för permanenta men även för flyttbara elstängsel. Eltråd, elstängselband, elstängselrep eller ståltråd till elstängsel - hos oss hittar du bra ledare för alla behov.